Stadsbrouwerij Goor

OVER ONS

Twentsche stadsbrouwerij Goor is een kleine craft brouwerij in het plaatsje Goor in Overijssel. Zoals zovelen zijn wij ook ooit begonnen als hobbybrouwer in de keuken.  Het eerste bier werd gebrouwen in 1984. Nu nog klein, maar wel met groei intenties.  De kwaliteit van het bier zal bij ons altijd belangrijker zijn als de kwantiteit. Op dit moment hebben we een kleine maar zeer complete brouwinstallatie zodat we elk biertype kunnen brouwen. Voor de grotere hoeveelheden vanaf 1000 liter wijken wij uit naar de brouwinstallatie van Huttenkloas in Albergen.

 

De Twentsche stadsbrouwerij komt voort uit de de Goorsche gruytbier brouwerij. Iconische bieren als het Goorsche Gruyt, Goorsch blond en Kerstbock zijn zeker in Goor geen onbekende bieren.

De naam Goor is een Middelnederlands woord voor moeras of plaats in drassig laagland.[2] In de loop van de eeuwen is de stad onder de varianten GoreGhoerGhoor en ten slotte Goor gedocumenteerd geworden. De eerste vermelding is tijdens de regering van bisschop Bernold van Utrecht, tussen 1027 en 1054, als deze in een oorkonde laat vastleggen dat de edelman en clericus Adolfus met toestemming van zijn erfgename Wicburga zijn hof, gebouwen, horige lieden en landerijen, weiden en bossen in het gebied van Godescalck, graaf van Goor aan de Sint-Maartenskerk heeft overgedragen

Goor heeft als stad dus een rijke historie. In 1640 waren er maar liefst 14 brouwerijen gevestigd op 2000 inwoners!  Bier drinken zit de Gorenaar dus in de genen. De ligging aan de Regge maakt dat er een bloeiend handel en overslag is ontstaan. Daarvoor waren uitspanningen en logementen aanwezig om de doorvoer handelaren te huisvesten. Bekende tappunten als de Kiste, het Rode hert en de Zon hadden een eigen brouwerij omdat het drinkwater niet van goede kwaliteit was. Het gebouw waar nu de action is gevestigd staat op de plek waar in de middeleeuwen een klooster de Gruyt stond.  De Monniken moesten een deel van de bierverkoop afdragen aan de graaf van Ghore. Dat gebeurde dus al 700 jaargeleden. Uit archiefstukken blijkt dat in Twente vooral in Goor veel geld, het zogenaamde gruytrecht, werd opgehaald.  Langzamerhand zijn de brouwerijen verdwenen maar zijn nog tot in de moderne tijd voor een geoefend kijker te herkennen.

 

© 2021 - 2023 Stadsbrouwerij Goor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.