Onze bierstijlen 


'n Goorsche Winter Bock

Onze Bock is een zwaardere variant van het typisch Nederlandse (en Duitse) seizoensbier, en kan het beste onder de naam dubbelbock geschaard worden. Van oorsprong is Bockbier ondergistend gebrouwen, maar tegenwoordig ook veel bovengistend. Uiteraard is 'n Goorsche Bock is ondergistend gebrouwen zoals het van orsprong hoort. We hebben een uitgebreide moutstort waar o.a. Munich en chocolate mout in gebruikt wordt. Dit resulteert in een donker bier met een prachtige herfstachtige rode doorschijn met een mooie schuimkraag. Smaakvol met een bijna plakkerige, rogge-achtig mondgevoel. Mooi in balans met een lange zoete en toch gebrande nasmaak.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Bockbier heeft niets met het mannelijke geslacht van de geit te maken. Maar waarom noemen we dit typische herfstbier dan bockbier? De naam bokbier heeft waarschijnlijk te maken met de   locatie waar voor het eerst het bier werd gebrouwen dat veel gelijkenissen   vertoont met het huidige bockbier. In 1614 slaagde een brouwer uit de plaats   Einbeck erin om het typische Einbecker bier te brouwen voor de Hertog van Beieren in München. Einbecker bier werd al snel verbasterd tot Ainpöckisch bier  dat uiteindelijk zou worden uitgesproken als Ein Bockbier.

Desondanks hanteren veel merken in Nederland een bok op hun etiketten, verpakkingen en andere marketing-uitingen. Zo ook op ons etiket waar een prachtige bok het etiket siert.

Een weetje: De geitenbok op het etiket is een echt bestaande bok! Deze loopt, vlakbij onze brouwerij, bij Schaapskudde Hof van Twente bij de schapen in de begrazing van het natura 2000 gebied de Borkeld. Het is een bok van het zeer zeldzame ras Nederlandse landgeit met de kenmerkende horizontaal gebogen hoorns. Het verhaal gaat dat toen de herder hem vertelde dat hij op het etiket kwam te staan, hij als                                                                                         een professional heeft geposeerd!

Waar past onze winterbock het beste bij: denk aan belegen kaas, paddestoelen risotto's en uiteraard gebakken, gebraden en de klassieker: stoofvlees. Als je gebakken vis karamelliseert met wat gesneden bosui, dan heb je ook een heel mooie combinatie.

mosselpannetje

 

 En dan onze absolute favoriet voor bij een bockbier:  Een mosselpannetje met     Vlaamse frieten  Heerlijk!!!

 

  n Goorsche  winter bock is een seizoenbier en verkrijgbaar vanaf  1 oktober tot  15 maart  -  zolang de voorraad strekt. 

© 2021 - 2023 Stadsbrouwerij Goor | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.